«Культ 9 травня»: чим небезпечні російські акції «перемоги» в окупації?

До російських акцій активно залучають заклади освіти та музеї

Окупаційна влада на захоплених територіях півдня України заявляє про ймовірність «терактів» і «провокацій» 9 травня. Тому в окупації оголосили про обмеження масових заходів до цієї дати. Втім, кажеть, це компенсують активним долученням, зокрема, школярів до чисельних російських акцій з поширенням певних наративів про війну в Україні.

Докладніше про те, як на окупованих територіях проводять підготовку до 9 травня? Хто бере участь у таких заходах і які гасла поширюють? Які акції до 9 травня проводять у навчальних закладах в окупації і чим це небезпечно, читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

«Підготовка почалася із 23 лютого»

Призначений Кремлем керувати захопленою частиною Запорізької області Євген Балицький заявив, що через безпекову ситуацію в регіоні не будуть проводити «парад перемоги» та масову ходу «Безсмертного полку». Водночас окупаційний чиновник повідомив, що регіон долучиться до російських акцій із назвами «Вікна перемоги», «Лист перемоги», «Парти героя», а також проведуть у навчальних закладах так звані «уроки мужності». У Центрі національного спротиву пояснили це тим, що місцеве населення не підтримує дії окупаційної влади, саме тому вона і оголосила, що обмежила масові заходи.

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров у середині квітня повідомляв, що окупаційна влада готує масштабні екскурсії українських підлітків до Росії на 9 травня. Посадовець зазначив, що «спекуляції на трагедії дозволяють Кремлю мілітаризувати населення та виправдовувати свою політику. Окупанти використовують дітей як інструмент своєї пропаганди і порушують не лише їхні права, а й міжнародні стандарти освіти та виховання».

Іван Федоров

Іван Федоров

Дослідник історії Запорізького краю та голова Запорізького обласного центру ГО «УТОПІК» Валерій Стойчев розповів «Новинам Приазов’я», що підготовка до 9 травня на окупованих територій почалася ще з 23 лютого.

Запущені всілякі подібні конкурси, присвячені «Дню перемоги», мета яких – «патріотичне» виховання нашої українській молоді

Валерій Стойчев

«Виходячи з цього, по всіх так званих «приєднаних» територіях, на території РФ проходять заходи, конкурси щодо «патріотичного» виховання молоді із залученням історичних моментів. Це якраз події Другої світової війни, яку вони називають «великою вітчизняною», з поєднанням здобутків російською армією в ході «СВО» («спеціальна військова операція», якою влада РФ називає війну проти України – ред.). І ці наративи вони активно просувають у своїх соцмережах, в інтернеті, в публічному просторі. З ранньої весни запущені всілякі подібні конкурси, присвячені «Дню перемоги», мета яких – «патріотичне» виховання нашої українській молоді, яка проживає на окупованих територіях. Це і студентство, і учні, і взагалі всі інші громадяни, які там перебувають», – пояснив він.

Крім того, до заходів 9 травня на окупованих територіях долучають місцеві музеї, каже дослідник. За його словами, яскравим прикладом є відкриття виставок публічного простору в Мелітополі, де залучають ветеранів, які залишаються в окупації, а також тих, хто загинув або нагороджений медалями за участь у війні проти України та захоплення територій.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Фокус на молодь»

На окупованій частині Херсонщини також триває підготовка до 9 травня. В кінці квітня у Генічеську представники «Єдиної Росії» разом із місцевими силовиками і чиновниками провели російську акцію із назвою «Георгіївська стрічка». Окупаційна влада прозвітувала, що до цього заходу начебто також долучилися місцеві жителі, зокрема молодь.

Музеї, які перебувають на окупованій території Херсонщини, також беруть участь у російських акціях до 9 травня. Призначена Росією директорка так званого Херсонського обласного краєзнавчого музею Тетяна Шандра, розповідаючи про виставку, яка відкрилася у цьому закладі, згадала і про те, що Росія досі зазіхає на Херсон.

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський підтвердив, що російська окупаційна влада продовжує впроваджувати «культ 9 травня» на захопленій частині регіону.

Юрій Соболевський

Юрій Соболевський

Проводять пропагандистські навчання, де розповідають історію створення «георгіївської стрічки»

Юрій Соболевський

«Вони провели і продовжують проводити відносно масові заходи пропагандистського характеру, пов’язані з травневими святами. Причому вони дуже активно залучили, скажемо так, навіть каральні органи, такі, як Слідчий комітет, який фабрикує кримінальні справи, наших людей, які там показово дерева саджають, діточок активно залучають до цих процесів, і «георгіївські стрічки» на наших дітей вішають. Також проводять пропагандистські навчання, де розповідають історію створення цієї «георгіївської стрічки», як її потрібно правильно носити», – переповідає депутат те, що йому відомо про події на Лівобережжі.

«Зганяють бюджетників»

Заходи, які планують проводити на окупованій частині Херсонщини, не будуть масовими, але їх збираються активно висвітлювати у російських ЗМІ, каже політик.

«Була інформація, що дійсно з Криму заїжджали люди, які повинні допомагати організовувати ці заходи. Була інформація з Генічеська про проведення певних нарад, де обговорювалося, як саме це все має виглядати. Вже також є перелік російських журналістів, які приїдуть і будуть це все висвітлювати на центральних каналах РФ», – повідомив депутат.

В окупації проводять акцію «Георгіївська стрічка»

В окупації проводять акцію «Георгіївська стрічка»

Присутні на подібних заходах – це зазвичай люди, які напряму залежать від окупаційної влади, додав Соболевський. Він зауважив, що масових заходів не буде перш за все через те, що на окупованій Херсонщині немає людей, які готові брати участь у цих заходах.

«Коли вони організовують якийсь ярмарок, то люди приходять не святкувати, а щось придбати, з кимось поспілкуватися. Тобто це ніяк не пов’язано з їхньою ідеологією (окупантів – ред.) або це ніяк не свідчить про те, що якась є підтримка у населення. Про ці травневі свята – вони чудово розуміють, що це зовсім інша ситуація. Саме тому ми бачимо, що в першу чергу присутні на цих заходах люди, які отримують заробітну плату з бюджету РФ. Вони в добровільно-примусовому порядку приходять на ці заходи», – стверджує політик.

«Школи – центри пропаганди»

Депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін розповів «Новинам Приазов’я», що російська окупаційна влада робить особливий акцент на залученні дітей до акцій до 9 травня.

Дмитро Забавін

Дмитро Забавін

В Маріуполі немає закладів освіти, в Маріуполі є центри пропаганди

Дмитро Забавін

«Мілітаризують школи і навіть дитячі садочки. Тобто вони постійно влаштовують такі заходи з тим, що вдягають дітей у мілітаристські засоби, форму, роздають їм макети зброї. Я завжди кажу, що в Маріуполі немає закладів освіти, в Маріуполі є центри пропаганди. В них працюють пропагандисти – ті, хто покликаний зробити з дітей таких людей, які ненавидять все українське», – наголосив він.

Залучення дітей до таких заходів є особливо небезпечним, вважає депутат. Наочний приклад цього – діти Донецька, які залишалися жити в окупації тривалий час.

«Ми маємо ціле покоління тих, кого Росія навчила ненавидіти Україну, ненавидіти все українське. І, відповідно, вони були одні з найжорстокіших, коли почався процес окупації Маріуполя. Вони займаються цим і далі, тому окремо повинно бути розслідування цих справ і відкриті окремі кримінальні провадження стосовно так званих вчителів, директорів шкіл, тому що це – не вчителі», – наголосив він.

Росія мілітарізує травневі свята і активно до цього процесу залучають молодь – депутат Забавін

Росія мілітарізує травневі свята і активно до цього процесу залучають молодь – депутат Забавін

За словами депутата, певні заходи вже проводились в місті 1 травня, але зміст цього свята також вже став мілітарним.

«Раніше це був «мир, труд, май», а зараз вони також роблять акцент на мілітаризації всього цього. І на 9 травня вони також планують стенди, плакати з пропагандою їхньої «великої вітчизняної війни». Вони також будуть запрошувати тих злочинців, які вбивали українців, щоб вони приходили і розповідали дітям про свій так званий героїзм, вбивства мирних громадян в Маріуполі», – переконаний Забавін.

  • Маріуполь був захоплений російськими військами у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв. За цей час у місті було зруйновано значну частину будинків та інших об’єктів. Точна кількість загиблих невідома – оцінки варіюються від кількох тисяч до кількох десятків тисяч.
  • Україна й міжнародні правозахисні організації звинувачують Росію у численних скоєних у Маріуполі воєнних злочинах. Серед них – обстріл пологового будинку й удар по Драматичному театру, де ховалися люди. Міноборони Росії називає ці звинувачення «фейками».

«Фейк про заборону Дня перемоги»

Забавін розповів, що окупанти досі поширюють наратив, що українська влада нібито забороняла відзначати День перемоги.

«Вони одразу запустили цей трек про пропаганду, що нібито з 2014 року якісь умовні націоналісти забороняли щось святкувати, і, відповідно, людей прийшли й «звільнили», щоб вони на руїнах могли святкувати якісь свята», – пояснив Забавін.

Згідно з українським законодавством День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років відзначається 8 травня. Законопроєкт як невідкладний вніс минулого року на голосування президент України Володимир Зеленський. Він тоді зазначив, що з метою відновлення історичної правди та справедливості Україна має відзначати День перемоги над нацизмом разом з усією Європою і всім цивілізованим демократичним світом саме 8 травня. Раніше, з 2014 року, був запроваджений День памʼяті та примирення 8 травня, 9-го ж відзначали День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

«Зброя в руках дітей»

Експерт та аналітик Центру громадянської просвіти «Альменда» Олег Охредько зазначив, що Росія з усієї тривалості Другої світової війни навмисно відокремила період, який назвала«великою вітчизняною», і побудувала на цьому пропагандистську роботу.

Олег Охредько

Олег Охредько

За його словами, апофеозом стає саме День перемоги. Щороку, зауважує, російський освітній простір до цього дня буквально заповнюється різними акціями, які тільки можливі, залучаються всі ланки: від виховання в дитячому садочку до вишів, де також йде виховна робота в потрібному владі напрямку.

У закладах освіти окупанти проводять понад 20 акцій, присвячених 9 травня. Як зазначає правозахисник, ці події дуже серйозно впливають на психіку дітей і на їхнє формування.

Представники окупаційних структур та ті, хто з ними співпрацює, долучаються до подібних заходів найактивніше. Втім, окупаційна влада намагається залучити й інших місцевих жителів, додав Охредько.

Площа Леніна в окупованому Сімферополі, святкування «Дня захисника вітчизни», 2018 рік

Площа Леніна в окупованому Сімферополі, святкування «Дня захисника вітчизни», 2018 рік

«Будуть залучатися не тільки самі діти, а й їхні батьки. По-перше, це підготовка – пошити форму або купити її, друге – обов’язково бути присутнім на цих заходах. Причому ці заходи мають різну форму, починаючи від парадів і конкурсів з виконання пісень, віршів, закінчуючи виставками малюнків. Тобто охоплюються всі сфери дитячих діяльностей, які тільки є, які тільки можливо. На жаль, починає з’являтися навіть те, що до дошкільних навчальних закладів приходять із справжньою зброєю, яку дають дітям, щоб вони потримали. Тобто відбувається вже привчання дітей до цієї зброї, яка є», – підкреслив він.

  • Росія другий рік поспіль скасовує традиційну ходу «Безсмертний полк» та паради до 9 травня, яке святкують у країні. Одна з причин цього – «такі заходи можуть бути місцем прояву невдоволення через війну проти України», вважають у Міністерстві оборони Британії.
  • Розвідники кажуть, що Росія скасувала традиційні марші «Безсмертного полку», але «портрети загиблих родичів пропонують розвішувати на автомобілях і у громадських місцях у період з 1 до 11 травня».




Тарасова правда :: сайт свободных людей

Все об украинской политике, олигархи, которые руководят Украиной, Янукович, украинский парламент, политические новости, выборы, интервью с известными политиками, мнения политтехнологов, новости с регионов, комментарии читателей, ТОП 100 влиятельных украинцев,коррупция в украинской политике, криминал украинской политики,новости Верховного Совета Украины, скандалы украинской политики,женщины украинского парламента, украинские партии и движения, кто стоит за украинскими политиками, кукловоды украинской политики, олигархи и их партии, криминальные авторитеты у власти, криминальное прошлое украинских политиков, политика и криминал, политика и бизнес, бизнес лобби в украинском парламенте.